אוש פילו הוא אולי המאכל הבוכרי הידוע והמוכר ביותר, ולא מעט בזכות ישראל אהרוני. שמות רבים למנה, ואף הרבה אופנים לכתוב את שמה. הבוכרים קוראים לה אושפלוב, ובספרות היא נקראת גם: אושפלו, אוש פילו, אוש פלאו ועוד מגוון צירופים לאיות.
מדובר באופן עקרוני בסיר גדול שהוא ארוחה שלמה, ובו ירקות, אורז ובשר (עוף או בקר).
הגרסא שלי לאוש פילו כוללת אורז מלא - עדיף עגול מלא, אבל גם בסמתי מלא עובד טוב, ולא הרבה שמן. לגבי הבשר - אני באופן עקרוני מעדיפה בקר, אבל מי שירצה גרסא קלה יותר יכול להשתמש בכרעי עוף.
המצרכים:
• 1 ק"ג בשר בקר טרי לגולש (חלק 6 או 4) חתוך לקוביות
(או 4 כרעי עוף חתונים ומנוקים)
• 2 בצלים גדולים קצוצים דק
• 5 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
• 1/4 כוס שמן זית
• מלח, פלפל
• 1/2 כפית (או יותר) כמון
• מעט זעפרן (לא חובה)
• כפית סוכר
• 2 וחצי כוסות אורז מלא
• 5 כוסות מים
אופן ההכנה:
• מחממים סיר גדול וכבד על אש גדולה, עם שמן זית
• מטגנים / צולים את הבשר בסיר, עד שזה מקבל גוון חום.
• מוציאים את הבשר
• מנמיכים את האש בינונית, ובנוזלים שבסיר מטגנים את הבצל והגזר במשך כ-10 דקות, עד שהגזר משחים ומתרכך.
• מוסיפים את הבשר אות האורז ומערבבים טוב ככה שהכל יקבל את הטעם של הכל
• מוסיפים את המים והתבלינים (פלפל, מלח, כמון וסוכר), ומרתיחים
• מבשלים על אש בינונית כ-20 דקות
• ממשיכים לבשל על אש נמוכה, או על חום נמוך בתנור (עדיף) למשך כמה שיותר זמן.
אם יש לכם כמה שעות לאפיה - חום של 120 מעלות. אם יש לכם שעה - שעתיים - חום של 150 מעלות.
הצעת הגשה:
אפשר פשוט להגיש לשולחן ולאכול, או להגיש לצידו סלט ירקות עם כוזברה מתובל בהרבה לימון וקצת מלח.
האמיצים יגישו את הסלט מעל המנה, והאומץ משתלם!
נכתב על ידי מסעדת רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב, המציעה תפריט פיוז'ן ישראלי ואפשרות לחדר פרטי במסעדה.